Mitä tehdä hädän hetkellä - ota tilanne hallintaan

Aina elämä ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista ja epämiellyttäviä yllätyksiä voi tulla vastaan missä vaiheessa vain. Vaikka yleisesti ottaen Suomi on kohtuullisen turvallinen maa, kukaan ei voi kuitenkaan koskaan luvata, etteikö jotain voisi kuitenkin tapahtua. Se voi olla ihmisen tekemä harmi, kuten asuntomurto tai ryöstö, vakava loukkaantuminen, onnettomuus tai luonnonmullistus, kuten tulvat ja sen aiheuttamat vahingot.

Hädän hetkellä ei välttämättä aina tule mieleen hyvät vinkit ja neuvot, koska monesti silloin voimakkaat tunteet yliajavat kaiken muun. Tärkein neuvo ensinnäkin on pysyä rauhallisena, koska paniikki ei koskaan edistä tilanteen käsittelyä ja monesti jopa hankaloittaa viranomaisten työtä.

Mikä tahansa hädän hetki onkin kyseessä, ensimmäisenä on hyvä soittaa viranomaiset paikalle. Hätänumerosta saa samalla neuvoja mitä pitää tehdä poliisia tai ambulanssia odotellessa, ja niitä kannattaakin kuunnella tarkasti. Jos kyseessä on luonnonmullistus kuten rankkasateet tai tulvat, tällöin paras tapa on kuunnella neuvoja televisiosta ja radiosta ja varautua jo etukäteen esimerkiksi siirtymällä turvallisempiin tiloihin tai siirtää auton talliin.

Asunto- tai mökkiryöstöt ovat ikäviä yllätyksiä

Valitettavan usein pitkään tyhjillään olevat asunnot ja kesämökit ovat suosittuja kohteita varkaille. Niitä on myös vaikea tarkkailla tai tehdä tarkastuskäyntejä, koska monesti ne sijaitsevat monesti kaukana keskuksista ja kodista. Ryöstöihin voi yrittää varautua etukäteen ostamalla sinne turvakamerat tai riistakamerat pihalle, joskin nekään eivät välttämättä estä varkaita, mutta voivat helpottaa tunnistamista.

Heti kun olet huomannut, että joku on murtautunut luvattomasti mökkiisi tai asuntoosi, soita poliisille. Älä missään nimessä rupea siirtelemään tavaroita, koska voit samalla hävittää tärkeitä todisteita tekijöistä. Yritä olla koskematta mihinkään, mutta kartoita kuitenkin mahdolliset kallisarvoiset esineet, jotka varkaat ovat voineet viedä. Ne kannattaa listata vaikka paperille, joka helpottaa viranomaisten työtä.

Kotivakuutus korvaa tietyt menetykset, mutta jos vakuutusta ei ole ja haluat korjata vauriot sekä ostaa takaisin viedyt televisiot ja puhelimet, paras sekä nopein apu saadaan netistä saatavan lainan avulla. Esimerkiksi Lainat.fi -sivustolta saa helposti tietoa vaihtoehdoista.

Loukkaantuessa tärkein hoito on ensiapu

Onnettomuushetkellä tai loukkaantuessa tärkein apu hädän hetkellä on ensiapu. Juuri tällöin paniikille ei saa antaa tilaa, koska sen takia oikeanlaiset menetelmät eivät välttämättä tule mieleen. Jos kyseessä on vakava onnettomuus, hätänumeroon tulee soittaa viivyttelemättä. Lisäksi 112 Suomi -ensiapusovelluksella voit saada nopean yhteyden avunantajiin. Viranomaisia odotellessa hoida vain hätäpelastukset, eli pelasta ihmiset silloin kun he ovat välittömässä hengenvaarassa.

Jotta loukkaantuneen henkilön tai sairastuneen tila ei pahenisi ennen viranomaisten tuloa, voit siirtää tajuttoman henkilön kylkiasentoon, tarkkailla hengitystä ja verenkiertoa tai mahdollisesti aloittaa elvytyksen, jos sykettä ei tunnu ja osaat tehdä sen oikein.

Varsinainen ensiaputoimi esimerkiksi hukkuneen kanssa kannattaa jättää myös heidän käsiin, jotka ovat käyneet ensiapukurssin. He osaavat avata hengitystiet oikein ja aloittaa tekohengityksen, joka monesti pelastaa henkiä silloin kun kyseessä ovat sekunnit. Verenvuotoja voidaan yrittää tyrehdyttää painamalla niitä ja nostamalla raajan sydämen yläpuolelle.

Luonnollisesti jokainen loukkaantuminen, sairastuminen ja henkilöt ovat ainutlaatuisia hetkiä, joihin ei voi antaa kaikkiin sopivia, yleismaallisia neuvoja. Toimenpiteisiin vaikuttaa paljonkin myös se, onko kyseessä lapsi vai aikuinen, oliko kyseessä onnettomuus vai joku mahdollisesti isompikin kriisi, kuten räjähdys.

Älypuhelimiin kannattaa ladata myös Ensiapu hätätilanteessa -sovellus, josta saa nopeasti neuvoja erilaisiin hätätilanteisiin, kuten verenvuotoon, astmakohtaukseen, myrkytyksiin, tukehtumisiin ja hukkumisiin. Neuvot ovat viranomaisten laatimia, joten niiden noudattaminen on turvallista. Niiden lukeminen ei vaadi internetyhteyttä, joten ne ovat luettavissa missä vain hätä kohdalle osuukin.

22 Oct 2020